• "Af en toe een dutje doen kan geen kwaad"
  • "En ik sta graag om 3 uur 's morgens op!"

Time management

Soms ben ik zo druk bezig en moet ik zoveel doen, dat ik dagen of wekenlang achter elkaar aan één stuk door moet werken om mijn dingen af te krijgen. Wat het ook is, het is handig om dit op een bepaalde manier te doen zodat ik zoveel mogelijk doe in zo min mogelijk tijd.

Vroeg opstaan

Ik sta elke dag op om 3 uur op zodat ik meteen kan beginnen met werken (soms sta ik zelfs om 2 uur op). Dit klinkt vroeg, maar als je gewoon vroeg gaat slapen, of in de namiddag een klein dutje doet, dan is het helemaal niet zo ‘erg’. Mijn etmaal van 24 uur is mooi verdeeld: 8 uur slapen - 8 uur werken - 8 uur amusement. Meer moet dat niet zijn.

Gewoon doen, niet nadenken, opstaan, en werken. Het scheelt gewoon veel. Wanneer het dan 9 uur in de ochtend is (en anderen pas beginnen te werken, laat staan dat ze al in vorm zijn) heb ik al super veel gedaan en heb ik de hele dag tijd voor andere (leuke) dingen.

Pomodoro

Als ik héél veel moet doen, gebruik ik de Pomodorotechniek als tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. De techniek is sterk gerelateerd aan timeboxing.

De techniek bestaat uit vijf stappen:

  • Ik besluit welke taak ik ga doen
  • Ik stel de timer in op 25 minuten
  • Ik werk aan de taak tot de timer afgaat
  • Ik neem een korte pauze
  • Elke vierde "pomodoros" neem ik een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)